Kvrguša

Sjećam se, u bivšoj državi je svake godine birana Idealna žena te godine. Jedne godine moja nastavnica glazbenog bila je druga, a pobijedila je u kategoriji “nacionalnog jela” s KVRGUŠOM. Kada smo je pitali zašto je izabrala baš ovo prosto, jeftino jelo, a ne nešto svečanije, odgovorila nam je “Najteže je napraviti majstorsko jelo kada svaka kuća misli da je njegovo najbolje” i “Lako je biti majstor kad imaš svega, budi majstor kada nemaš ništa.”

Sastojci
1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
1 žlica Vegete Twist za piletinu
7 žlica ulja
6 jaja

150 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
½ žličice soli
500-600 ml mlijeka

12
Priprema
1.
Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i pospite Vegetom Twist piletina.
2.

Pripremljeno meso popecite na 3 žlice zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta.
3.
Razmućena jaja pomiješajte s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavite stajati 10-15 minuta.
4.
U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagrijte ga. Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedite popečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka.
5.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C 20-30 minuta.
pečenu kvrgušu malo ohladite, narežite , poslužite uz salatu... kvrgusu možete preliti mileramom-kajmakom
Savjet

Od kostiju možete pripremiti pileći temeljac za juhu.

https://www.coolinarika.com/