JUČE SAM KOD PRIJATELJICE PROBALA OVU PITU I BILA SAM OČARANA NJENIM UKUSOM PA SA VAMA DIJELIM RECEPT



SASTOJCI
Za tijesto
700 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka By Podravka
1,5 žličica soli
400 ml vode

Za nadjev

40 g maslaca
150 g crvenog luka
400 g mljevene teletine
1 žličica Vegete By Podravka
½ žličice soli
½ žličice papra
Za kore
125 g rastopljenog maslaca

PRIPREMA
1. U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte brašno, sol i vodu, pa električnom miješalicom dobro izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta.

2. U tavicu stavite maslac i zagrijte ga na vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani luk i na srednjoj vatri ga popecite 4-5 min. dok ne postane staklast.
3. Dodajte meso, Vegetu, sol i papar te ostavite pirjati dok voda koju je meso pustilo ne ispari. Pirjajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 8 jednakih kuglica, premažite ih rastopljenim maslacem i pustite da odstoje 20-ak minuta.
5. Svaku kuglicu malo raširite valjkom za tijesto, pa je rukama lagano razvucite tako da od nje dobijete jednu koru tanko vučenog tijesta (dimenzije otprilike 50×70 cm).
6. Kada je prva kora razvučena, namažite je rastopljenim maslacem pa na nju položite drugu koru. Postupak ponavljajte dok sve kore nisu potrošene.
7. Dobivenu koru izrežite na 15 jednakih kvadrata po kojima ravnomjerno rasporedite pripremljeno meso. Punjene kvadratiće presavinite tako da spojite dijagonalne rubove, pa spojenu stranu stavite prema dolje u maslacem premazanu tepsiju (19×32 cm) kao da slažete buhtle.
9. Kada ste popunili tepsiju, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u prethodno zagrijanu
pećnicu na 230°C 35-40 minuta.

POSLUZIVANJE
Poslužite ih tople uz jogurt ili kiselo vrhnje.
SAVJET
Mantije se mogu napraviti dan ranije te spremiti u hladnjaku, a pogodne su i za zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja treba ih ostaviti da se polako odmrznu na sobnoj temperaturi.
Napomena

Mantije su pečene kada upijaju maslac koji se razlijeva prilikom pečenja. Pazite da vam ne izgore!