JAKO JEDNOSTAVNE BRESKVICE 3'2'1 KOMBINACIJA



Jednostavan recept za breskvice od prhkog tijesta 3-2-1. To znači 3 dijela brašna, 2 dijela, maslaca i 1 dio šećera. To je osnova ove vrste tijesta, a dalje se mogu dodavati sastojci prema želji.
Sa ovim tijestom se breskvice brzo umijese i mogu se jesti već isti dan. Ne moraju odstajati par dana da bi omekanile.

Sastojci:
300 g brašna (može samo glatko 550)
200 g maslaca
100 g šećera + prstohvat soli
pola paketića praška za pecivo (nije obavezno, ali ja ga stavim da bude prhkije)
1 jaje

Priprema:
Brašno pomiješati sa praškom sa pecivo (probajte jednom sa i jednom bez praška da vidite što vam više odgovara).
Maslac sobne temperature ubaciti u brašno, pa ga prstima udrobiti, dodati šećer, sol i jaje, pa prstima umijesiti tijesto da se sve poveže. Ne smije se puno i dugo mijesiti jer postaje preprhko i lomi se kod oblikovanja. Sa prhkim tijestom se radi brzo.
Ako je tijesto jako mekano stavite ga pokrivenog plastičnom folijom u hladnjak na 20 min da se maslac u njemu malo stvrne.
Na pleh staviti papir za pečenje (ili namastiti i pobrašniti). Otkidati komadiće tijesta i dlanovima oblikovati loptice veličine trešnje. Stavljati jednu do druge sa razmakom od 2 cm kako se nebi slijepile kad se napuhnu.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu (oko 170°C), peći dok odozdo ne dobiju zlaćanu boju. Može se pećnica otvarati i provjeravati, ništa se neće dogoditi, samo budite brzi da ne izađe puno vrućeg zraka. Na brzinu odignite breskvicu nožem da vidite jeli odozdo pečena.
Lim sa pečenim breskvicama izvadite van, drugi stavite unutra (ako imate toliko) i nakon što se toliko ohlade da ih možete držati u rukama, počnite jednoj po jednoj žličicom ili nožićem dupsti sredinu. (pazite da se ne prepeče druga tura dok ste zaokupljeni ovim poslom)

Stavite breskvicu na sredinu dlana, a drugom rukom ju ukrug lagano izdubite. Nemojte preduboko da ne pukne. Vježbajte ako imate vremena. Ako vam se žuri ili vam pucaju, nemojte ih dupsti, već pustite da se ohlade, pa ih spajajte nadjevom kojeg ste umjesto sa izdubljenim sadržajem napravili od samih breskvica ili upotrijebiti mljevene kekse.
Kad su breskvice pripremljene, puniti ih (ili spajati) nadjevom.
Zatim u jednu malu zdjelicu uliti 10 jušnih žlica vode i dodati pola bočice arome (ja koristim jagodu, malinu, breskvu, kiwi...).

U drugu zdjelicu staviti običan kristal šećer.
Gotovu breskvicu sa obje strane premazati kistom malo umočenim u aromu i lagano utisnuti u šećer koji će se zalijepiti na vlažnu površinu.
Nemojte ih jako močiti jer upijaju jako puno tekućine. Kist umočite, pa po rubu zdjelice ocijedite višak i tek tada premažite breskvicu i utisnite u šećer.
Za nadjev ja nemam recept jer stavljam ono što u tom trenutku imam kod kuće:
Uglavnom trebalo bi upotrijebiti izdubljeni sadržaj (usitniti ga dobro da nastanu mrvice, pa dodati:
neki pekmez prema vlastitoj želji,
zasladiti šećerom u prahu ako nije dovoljno slatko,
dodati mljevenih oraha ili lješnjaka ako imate i volite,
dodati istopljenu čokoladu ili kakao u prahu
dodati rum ako volite njegovu aromu...
Moja svekrva je nadjev radila od izdubljenih i polomljenih breskvica + pjenasto umućeni maslac + kakao + šećer + rum + malo limunovog soka.
Ako želite još jednostavnije: Polovice breskvica slijepite npr. pekmezom, čokoladom... kistom nanesite pekmez razrijeđen sa vodom ili rumom, pa ih uvaljajte u šećer.