Pages

BEZ IMALO LAŽNE SKROMNOSTI, TVRDIM DA JE OVO RECEPT ZA NAJUKSNIJU I NAJSOČNIJU PROJU KOJU STE IKADA IMALI PRILIKE DA JEDETE


SASTOJCI
4 jaja
8 kašika belog brašna
6 kašika palente
1 prašak za pecivo
1 šolja ulja (2 dl)


1 šolja mineralne vode
1 kašičica soli
1 kisela pavlaka (2 dl)
200-250 g švapskog sira
malo maslaca
malo brašna za posipanje


PRIPREMA
Umutiti jaja mutilicom pa dodati tečne sastojke, ulje i mineralnu vodu.

Ja stavim malo manje od 2 dl ulja.

U tu smešu dodati belo brašno pomešano sa praškom za pecivo i palentu, pavlaku i so.

Sve to izmešajte mutilicom ili varjačom.

Pre nego što dodate sir, probajte ga, ako nije dovoljno slan možete  u smešu dodati još malo soli.

Sir potom dodajte i lagano umešajte u smešu.

Ako vam se učini da je jako gusto, možete dodati još malo ulja, pavlake ili kisele vode, mada ja u toj situaciji dodam malo jogurta 🙂

Đuveč tepsiju namažite maslacom i od gore pospite sa malo brašna, a potom lupkajte tepsiju odole da se brašno ravnomerno rasporedi.

Višak brašna koji vam ostane otresite. Ulijte smešu u tepsiju da se ravnomerno razlije.

Proju sa sirom pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 250 C.

Prvih 7-10 minuta pecite na visokoj temperaturi 230-250 °C (dok proja ne porumeni), a potom temperaturu smanjite na 180-200 °C i pecite još 15-20 minuta.

Ovako pečenu proju ostavite nekoliko minuta da se prohladi i pokušajte da odolite njenom mirisu koji mami, a potom je isecite na jednake kocke i poslužite.

Proju sa sirom veoma često pravim za doručak ili večeru i tada je najčešće jedemo uz jogurt ili kiselo mleko. Ne znam kako kod vas, ali kod nas uvek prvo nestanu ćoškovi 🙂

Takođe, svako porodično slavlje, bilo da je to nečiji rođendan, Krsna Slava, Božić ili Uskrs, ne može da prođe bez proje, kao predjela.

Prijatno!!!