TOPI SE U USTIMA:FANTASTIČNI KOLAČ IZ ITALIJANSKE POSLASTIČARNE “ZUCCOTTO”



Sastojci
Za testo
– 4 jaja
– 2 žumanceta
– prstohvat soli
– 150gr šećera

– 40gr putera
– 150gr brašna
Fil
– 200gr čokolade za kuvanje sa većim
– procentom kakaoa
– 80gr šećera u prahu
– 50gr blanširanih badema
– 50gr lešnika
– 300ml slatke pavlake
– 300gr rikota sira*
– 50ml Grand Marnier likera ili likera od naranđže

Preliv
– 150gr čokolade
– 150ml slatke pavlake

Priprema
Belanca odvojiti od žumanaca, pa ih sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg, dodajući im u nekoliko navrata i šećer. Kad se napravi gust šam u njega lagano dodavati jedno po jedno žumance. Obavezno smanjiti intezitet mućenja.
Puter otopiti i ohladiti ako je topao, pa ga ručno umešati u smesu od jaja. Na kraju dodati brašno polako ručno mešajući.

Smesu razliti u pleh od rerne prekrivenog papirom za pečenje. Peći 15ak minuta u rerni zagrejanoj na 200C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, prevrnuti na ravnu površinu i skinuti polako papir.
Ovalnu činiju obložiti strech folijom, a zatim i pripremljenom piškotom. Najpre izrezati krug za centar, a zatim i trake koje će oblikovati “kupolu”.
Deo testa će ostati za zatvaranje. Ovako spremljenu koru porskati likerom, a zatim
napuniti filom.
Fil:
Bademe i lešnike propržiti i naseckati na krupno. 50 gr čokolade iseckati, a 150gr rastopiti. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, a zatim je pomešati sa sirom. Smesu pavlake i sira podeliti na dva dela. Jednom delu dodati šećer u prahu i orašaste plodove, a drugom rastopljenu i naseckanu čokoladu.
Pripremljen biskvit u činiji premazati prvim, belim delom fila, a u sredinu staviti drugi, tamni deo sa čokoladom. Preko fila rasporediti preostale kore i sve pokriti folijom. Ostaviti kolač u frižider da prenoći.
Narednog dana kolač okrenuti na tacnu za služenje i preliti glazurom koja je spremljena od rastopljene čokolade u toploj slatkoj pavlaci. Ostaviti je da se stegne pre služenja.
Izvor: coolinarika.com