Pages

TJESTENINA SA GRAŠKOM: FANTASTIČNA IDEJA ZA LAGAN I BRZ RUČAK

Recepata za jednostavan ručak koji se može na brzinu pripremiti nikad nije dosta. Zato evo još jednog!

SASTOJCI
● 300 g graška (svježeg ili smrznutog)
● 400 g tjestenine
● 3 kašike maslaca
● 1 češnja bijelog luka
● malo parmezana

PRIPREMA
U veliki lonac stavite vodu, posolite je i pustite da prokuha.
Istovremeno u tavu stavite grašak i dodajte vode tek da prekrije povrće. Neka vrije svega nekoliko minuta. Ocijedite ga, ali zadržite vodu od kuhanja.

Dodajte tjesteninu u lonac kipuće vode, a dok se tjestenina kuha na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte mu bijeli luk i lagano popržite nekoliko minuta. Maknite s vatre.
Pola kuhanog graška stavite u blender, dodajte malo vode (3-4 kašike) koja vam je ostala od kuhanja graška, dodajte proprženi maslac i bijeli luk te naribani sir.
Uključite blender i usitnite grašak. Ako je potrebno dodajte još malo vode u kojoj se kuhao grašak.
Posolite i popaprite po želji.

Ocijedite tjesteninu i prelijte toplim sosom od graška, dodajte grašak koji niste usitnili u blenderu.
Nakon serviranja poslužite i malo ribanog sira.

Izvor: DobraKuhinja