Pages

SOK OD NARANDŽE BOLJI I ZDRAVIJI OD KUPOVNIH FRUKTALOVIH SOKOVA A DOBIJETE ČAK 9 LITARA SOKA



Mogu vam reći, napravila sam odličan, veoma ukusan napitak. Kako kažu moja djeca, bolji od sokova iz prodavnice.
Ali, ono što je drugačije je to da su svi sastojci prirodni, a svi znamo šta sve sadrže kupovni napici.
Bitno je sve raditi po receptu. Nećete imati otpada, jer od ostataka narandži možete napraviti ukusan džem.
SASTOJCI
– 4 narandže
– 1 kg šećera
– 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
– 9 litara vode

PRIRPEMA
Narandže oprati, prelijti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smjestiti u zamrzivač na sat-dva vremena.

Izvaditi iz zamrzivača, isjeći i samljeti na mašinu za mljevenje mesa.

Smjesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene).

Ostaviti da odstoji desetak minuta.

Procjediti kroz cjediljku.

U precjeđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promješati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).

Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!

Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana.

Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.

Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuvati ukusan džem.

Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta.

Dobićete ukusan džem od narandže.

Izvor: torteikolacici.com