Mogu vam reći, napravila sam odličan, veoma ukusan napitak. Kako kažu moja djeca, bolji od sokova iz prodavnice.
Ali, ono što je drugačije je to da su svi sastojci prirodni, a svi znamo šta sve sadrže kupovni napici.
Bitno je sve raditi po receptu. Nećete imati otpada, jer od ostataka narandži možete napraviti ukusan džem.
SASTOJCI
– 4 narandže
– 1 kg šećera
– 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
– 9 litara vode
PRIRPEMA
Narandže oprati, prelijti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smjestiti u zamrzivač na sat-dva vremena.
Izvaditi iz zamrzivača, isjeći i samljeti na mašinu za mljevenje mesa.
Smjesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene).
Ostaviti da odstoji desetak minuta.
Procjediti kroz cjediljku.
U precjeđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promješati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).
Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!
Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana.
Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.
Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuvati ukusan džem.
Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuvajte 5-10 minuta.
Dobićete ukusan džem od narandže.
Izvor: torteikolacici.com