Mileram torta

Evo još jednog recepta za tortu koju prilagođavate godišnjem dobu i ponudi voća. Ova je od domaćih kupina, brusnica, malina i višanja, a kao omiljena se pokazala upravo ona sa šumskim voćem.

Sastojci
Tijesto
25 dag glatkog brašna
10 dag šećera
1 paketić praška za pecivo
1 paketić vanilin šećera
8 dag maslaca

1 jaje
Fil
1/2 l mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
20 dag šećera
80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)
voće
preljev za tortu

Priprema
1.
Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 45 minuta. Tada ga razvaljati i staviti na dno i stijenke okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.

NAPOMENA: Ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte žlicu kiselog vrhnja, malo maslaca, što god...  nećete pogriješiti...
2.
U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.
3.
Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte.

Uvijek je pečem u kalupu promjera 26 cm.
4.

Kada tortu izvadite iz pećnice fil će se “tresti” i “mrdati”. Neka vas to ne brine, stegnut će se hladeći.