KOLAČ ZAPALIO INTERNET...SVI KOJI SU PROBALI BILI SU ODUŠEVLJENI



Sastojci
1 kockica kvasca
1 kašićica šećera
1 kašićica brašna
50 ml mleka

2 jaja

5 kašika šećer
2 kesice vanilin šećera
prstohvat soli
120 gr margarina
oko 700 gr brašna
1 jaje za premazivanje
za preliv:
300 gr šećera
po želji mleveni orasi, cimet, šećer, kokos, čokolada....

Priprema
1.
Pomešajte kvasac sa kašićicom šećera, kašićicom brašna i toplog mleka, pa pustite da odstoji nekoliko minuta.
2.

Mikserom umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i solju, pa dodajte margarin, narasli kvasac i brašno, pa umesite mazno, srednje tvrdo testo. Pokrijte posudu kesom i ostavite da testo naraste oko 45 minuta.
3.
Radnu površinu pospite sa malo brašna, pa premesite testo. Potom oklagijom razvijte koru debljinom 5mm, pa isecite je na trake širinom oko1,5-2cm.
4.

Prazne limenke uvijte alu folijom, pa onda trakice testa motajte oko limenke, tako da se krugovi testa malo preklapaju. Koliko ćete trakica staviti, t.j. koliko će vam kolači biti veliki, to je na vama. :)
Trake se obično spajaju bez problema, ali ukoliko je potrebno lagano pritisnite testo da bi se kraj jedne i pocetak druge trake "slepili".
5.
Kad ste završili sa motanjem, četkicom premažite kolače umućenim jajetom i poređajte limenke u odgovarajući pleh, pazeći da se ne dodiruju. Ređajte limenke uspravno, sa otvorom prema gore.
Pecite oko 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
6.
U međuvremenu skuvajte gust sirup od 300g šećera i malo vode, tek toliko da se šećer potopi. Sklonite sa vatre čim se šećer otopi i pustite da se malo prohladi.
7.
Pečene kurtoše pustite da se ohlade par minuta, pa polako izvucite limenke. Lako se odstrane kad su kolači mlaki. Onda kolače uvaljajte u topao sirup, pa u preliv po želji. Uživajte!
8.
Ja sam za moje koristila orahe, vanilin šećer, cimet, rendanu čokoladu, kokos i mlevene napolitanke...
Napomena: od ove količine sastojaka sam dobila 11 povećih kolača.