Grčki griz kolač! Ne peče se, brzo se priprema a potrebne sastojke sigurno uvek imate u kući.



Volim kada isprobam neki novi kolač, oduševim se ukusom i zatražim recept,  a onda se ispostavi da je u pitanju jeftin i veoma jednostavan desert :)) Ovaj aromatični kolač sam jela na moru i mnogo mi se dopao. Za ljubitelje orijentalnih, slatkih i pomalo vlažnih poslastica, prava stvar! ;)

SASTOJCI
50 gr maslaca
50 ml ulja

200 gr pšeničnog griza
400 ml vode
300 gr šećera

1 kesica (10 gr) vanilin šećera
10 gr cimeta*
ZA ČOKOLADNU GLAZURU
100 gr čokolade
30 gr maslaca

50 ml mleka

PRIPREMA
1.
U jednu šerpu staviti vodu, šećer, vanilin šećer i cimet. Staviti na šporet na laganu vatru da se kuva, a kad počne da vri ostaviti 5 minuta pa skloniti sa vatre.
2.
U drugu šerpu staviti maslac i ulje, pa na laganu vatru, a kada se istope i ugreju, staviti griz, stalno dobro mešati žicom ili varjačom dok griz ne dobije žućkastu boju, pazite da ne zagori.
3
Kada dobije boju, dodati šerbet iz prve šerpe, dobro promešati da se sjedini i kuvati sve zajedno na laganoj vatri još dve, tri minute da se lepo poveže.
Izliti u manji pleh (20x25) a kada se prohladi staviti čokoladnu glazuru.
* Kod ovakvih, nepečenih kolača, pleh se može premazati mrvicom ulja, pa će se kolači prilikom sečenja i serviranja lakše vaditi iz pleha :)
4.
Za čokoladnu glazuru, u činijicu staviti čokoladu izlomljenu na kockice, maslac i mleko pa otopiti u mikrotalasnoj ili na pari (ja stavim na manju šerpicu sa vodom pa sve na laganu vatru i mešam dok se lepo ne sjedini). Kada se glazura prohladi, preliti preko kolača.
Ostaviti da se dobro ohladi, najbolje da prenoći u frižideru.
* U originalni recept je išlo 20 gr cimeta, meni se to učinilo kao previše pa sam stavila 10 gr i to je sasvim dovoljno.
* Može se staviti klasična čokoladna glazura, tako što se otopi 100 gr čokolade i 3 kašike ulja, ali ja za kolače ovakvog tipa, koji se serviraju sa viljuškicom ;) više volim ovakvu, mekšu čokoladnu glazuru
Posluživanje
Ovo je kolač koji stajanjem postaje još bolji jer ostaje vlažan i posle nekoliko dana. Veoma brzo i jednostavno se pravi a pogodan je i za dane posta, ukoliko se umesto maslaca upotrebi margarin.