Pages

ALŽIRSKA TORTA! SPOJ NEČEG DRUGAČIJEG A DOBROG


SASTOJCI
KORA
mjere za jednu koru, peku se 3 ovakve kore
3 belanceta
3 kašike šećera
1 žumance
2 kašike brašna
2 kašike griza


FIL 1
250 ml vode
250 ml soka od ananasa
4 kašike šećera
2 kesice pudinga od vanile
80 ml slatke pavlake (ili dve kesice čvrsto umućenog šlaga)
6 kolutova ananasa

FIL 2
0.5 l mleka
4 kašike šećera
6 žumanaca
1 1/2 kesica pudinga od vanile
200 gr maslaca
150 gr prah šećera


JOŠ
2-3 banane
šlag ili slatka pavlaka za ukrašavanje (oko 80 gr)
7 kolutova ananasa za ukrašavanje
sok od ananasa za natapanje kora (oko 250 ml)

PRIPREMA
Kora
Penasto umutiti belanca, dodati šećer, zatim žumance, brašno i griz.

Peći u prethodno pripremljenom plehu u zagrejanoj rerni dok se kora lagano ne odvoji od ivice pleha.

Pleh u kome sam pekla je prečnika 26cm.

Isti postupak ponovite 3 puta kako bi dobili tri kore.

 FIL 1
Vodu i sok od ananasa stavite u šerpu dodajte šećer i na tome skuvajte puding koji ste prethodno razmutili u posebnu činiju sa 5 kašika vode.

Ja koristim sok koji se nalazi u konzervi. Taman će vam biti dovoljna konzerva ananasa od 850 gr. U njoj ima tačno 14 kolutova ananasa koliko vam treba, a sok iskoristite za fil i natapanje kora.

Dobro ohladite fil.

Umutite čvrsto slatku pavlaku ili šlag, pa sjedinite sa hladnom masom.

Kolutove ananasa isecite na sitne kockice pa dodajte u fil.

 FIL 2
Stavite mleko i šećer u šerpu da provri. U to dodajte žumanca i puding koje ste prethodno umutili sa 5 kašika mleka.

Fil ostavite da se ohladi.

Penasto umutite maslac i prah šećer, pa sjedinite sa ohlađenim filom.

Filovati
kora – fil 1 – fil 2 – banana isećkana na tanke kolutove tako da pokrije celu koru i fil- kora – fil 1 – fil 2 – iseckana banana – kora -fil 1- fil 2.

Svaku koru natopite sokom od ananasa pre filovanja. Trebaće vam oko 250 ml soka za sve kore.

Ukrasite tortu preostalim kolutovima ananasa i  šlagom.

Ja sam ovaj put stavljala cele kolutove i malo ih je bilo teže seći. Sledeći put ću da ih iseckam na kockice 🙂


Tortu služiti rashlađenu.
Prijatno!

Izvor: zlatnirecepti.work