Svečana pogača


Sastojci a
125 ml tople vode
1 kašičica šećera
12 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
85 ml maslinovog ulja
250 ml mlaćenice/jogurta/mleka

2 veća jajeta, blago umućena
2 kašičice soli
700 g brašna + 1 do 2 kašike za doradu testa
i još:
100 g otopljenog putera
350 g feta sir
susam
1 jaje za premazivanje česnice

Priprema
1.
U toplu vodu dodati kvasac i šećer,promešati i ostaviti na stranu da se podigne.
2.
U posudu, u kojoj ćete mesiti, prosejati brašno ( ja obično stavljam u svenamensko brašno 10% brašno za hleb,,znači stavila sam 630 g svenamenskog brašna i 70 g hlebnog brašna ) dodati so,umućena jaja, maslinovo ulje,narasli kvasac i ja sam ovog puta stavila pola mleka pola mlaćenice i sve to zamesiti.
Isipati na radnu površinu i mesiti testo oko desetek minuta,trebate dobiti malo mekše testo koje ima male plihčiće po sebi. Oblikovati u kuglu, premazati sa uljem, staviti u posudu,pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
3.

Naraslo testo isipati na radnu površinu,premesiti i podeliti na 4 dela, moj je svaki deo bio 315 g. Premesiti još jednom.
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti testo u pravouganik,premazati sa rastopljenim puterom.
Rastanjiti i drugu kuglu u pravouganik pa staviti testo preko prvog pravouganika i premazati sa otopljenim puterom.
Tako isto uraditi i sa trećom kuglom, staviti preko i malo podviti ivice ispod obe prethodne kore i rastanjiti testo što više možete.
Premazati testo sa puterom.
4.
Celo  testo iseći po širini ali ne potpuno, ostaviti oko 2cm sa pizza sekačem, u trake, oko 2cm široke.

5.
Posuti sa 300 g izmrvljenog feta sira i zaviti veoma pažljivo u rolat.
6.
Četvrtu kuglu podeliti na 3 dela, svaki deo po 105 g. Rastanjiti dve kugle u manji krug, premazati sa otopljenim puterom,posuti sa 50 g feta sira i staviti jednu preko druge i skupiti krajeve i podviti ih kao kad pravite buhtle u jednu manju kuglu.
Od trećeg dela napravite trakice ili ako imate ovaj sekač da napravite testo u obliku čipke i pokriti kuglu.

7.
Kalup, veličine 26cm, za tortu sa pokretnim stranicama, premazati sa hladnim puterom i skinuti stranice. Staviti kuglu u sredinu kalupa i veoma pažljivo preneti uvijeni rolat i zaviti ga oko kugle ali da je bliži stranicama.
Staviti stranice i zatvoriti štipaljku.
Novčić oprati, zaviti u aluminijsku foliju i ugurati ga negde između isečenih delova rolata.
Pokriti testo sa najlonom i ostaviti da testo još jednom naraste.

8.
Naraslu pogaču premazati sa umućenim jajetom,posuti susamom i staviti u hladnu rernu i uključiti rernu na 100 do 120*C i peći tako oko desetak minuta, povećati temperaturu na 175*C do 180*C i peći još 30 do 35 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
U slučaju da počne puno da rumeni, pokrijte je sa papirom za pečenje da vam ne izgori.

9.
Prijatno!!!
Posluživanje
Ove godine je moj mlađi sin dobio novčić