RECEPT ZA KROFNE KOJE NE UPIJAJU MASNOĆU




Sastojci za krofne:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 cijela jaja i 2 žumanca
- 1/2 šoljice šećera
- 1 čajna kašika soli (puna do ivica)
  - 2 vanilin šećera

- ½ vrećice praška za pecivo
- malo rendane korice limuna
- 1 čajna kašika rakije
- 1 dcl ulja
- 5 dcl mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca

Priprema:
1. U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 čajnu čašiku šećera i 1 čajnu kašiku brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.
 2. Jaja umutite sa šećerom i malom kašikom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).
3. Dobijenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobijeni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
  4. Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti

stvaranje mjehurića). Krafne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 2 do 3 minute uklonite poklopac i okrenite krafnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).
5. Špric za kreme napunite pekmezom i punite krafne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savjet:
1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krofnama.
2. Mala kašika rakije dodata u smjesu spriječiće upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne pretjerate s komadima zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiće više masnoće.
3. Kako bi vam krofne uspjele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minuta na temperaturi od 20 °C.