Pages

Mramorni kuglof s čokoladom i narančom! Predstavljam ovaj recept, jer mislim da ne može biti od ovoga jednostavnije, a opet profinjeno djeluje.


Sastojci
tijesto:
6 kom jaja
25 dag maslaca
35 dag brašna
1 vrećica praška za pecivo

10 dag otopljene čokolade s 60% kakaa
1 naranča, sok i korica*
25 dag šećera
krema, tj. glazura:
250 ml pravog slatkog vrhnja**
100 gr čokolade a 60% kakaa

Priprema
1.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
2.
Za kremu stavite na vatru vrhnje za šlag i izlomljenu čokoladu, kad se zgusne i sve otopi, gotovo je. Ohladite i izmiksajte.
3.
Tucite maslac s šećerom, kad postane pjenasto, dodajite jaja, jedno po jedno.
4.

Dodajte u smjesu brašno pomiješano s praškom za pecivo, koricu i sok od naranče.
5.
Podijelite masu na dva dijela.
6.
U jedan dio umiješajte čokoladu, koju ste otopili na pari ili u mikrovalnoj.
7.
Pleh za kuglof nauljite i pospite krušnim mrvicama.
8.
Naizmjence stavljajte smjese u kalup , dobro ga protresite, kad završite sa stavljanjem smjese i stavite peći.
9.
Pecite kolač oko 45-50 minuta na 180 °C.
10.
Ohladite ga na rešetki i premažite kremom .

11.
Zadnji put sam ga pravila 12.1.2012. u oba tijesta sam dodala i žlicu milerama, ispao je sočniji.
Posluživanje
**Pod pojmom pravo slatko vrhnje se podrazumijeva vrhnje za šlag koje je napravljeno od mlijeka, a ne od hidrogeniziranih biljnih masnoća.
Ovaj kuglof je sasvim dobar i bez ikakvog preljeva ili nadjeva.
*Bilo bi dobro imati nešpricane naranče za ovaj recept, ako nemate koristite neku od kupovnih korica, a ako nemate ni to- ništa onda, svi moramo i tako jednom umrijeti.