Pages

Gerber pogača! nešto na moj način, fenomenalno tijesto, a pogača i diše i miriše :)))))


Sastojci
za tijesto
35o g Glatkog brašna Podravka
1 dl mlijeka
1/2 dl jogurta
1/2 dl ulja
1 kom jaje

10 g Instant kvasca Dolcela
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
za premazati tijesto
2 kašike ulja
5o g maslaca
200 g krem sira
za premazati pogaču
1 kom žumance
1 kašika ulja
po potrebi susam, lan

Priprema
1.
Kvasac i šećer preliti sa 1/2 dl mlakog mlijeka i ostaviti da naraste

2.
Umutiti jaje, dodati ulje, so, mlako mlijeko i jogurt i na kraju kvasac pa izmiješati, dodajući postepeno brašno zamijesiti glatko tijesto i ostaviti da naraste.

3.
Nadošlo tijesto podijeliti na 2 jednaka dijela.
Jedan dio podijeliti na 4 jednaka dijela, veće loptice
drugi dio podijeliti na 5 jednakih dijelova, manje loptice

4.
Uzeti veće loptice pa ih istanjiti do 15 cm prečnika, premazati istopljenim maslacem i uljem, ostaviti da se malo stegne a u međuvremenu tanjiti 4 manje loptice. Peta manja loptica ostaje za u sredinu, nju ne treba tanjiti


5.
4 veće istanjene loptice premazati siron, urolati i rolat presjeći na 2 dijela ukoso

6.
polovine rolata stavljati u pleh premazan sa malo ulja u jednakim razmacima

7.
na isti način peipremiti i manje loptice, samo manje do 12 cm,  pa njih stavljati između već postavljenih, saviti ih malo prema udubljenju u sredini

8.
premazati umućenim žumancetom sa malo ulja pa u sredinu staviti preostalu malu lopticu

9.
posuti sjemenkama po želji i ostaviti da naraste

10.
peći na 180 C 30-35 minuta