I NE SANJATE ŠTA SVE MOŽE PAPIR ZA PEČENJE: 10 SJAJNIH TRIKOVA!



Pored svima poznatog trika da se kolači ne zalijepe za pleh, papir za pečenje možete upotrebiti da riješite i još neke sitnije probleme u kući.

Evo 10 novih načina za upotrebu papira za pečenje koji će vam učiniti život lakšim i eliminisati male smetnje koje često niko ne zna kako da popravi!


Uglancajte česme
Papirom za pečenje uglancajte česme da dobiju sjaj! Glancanjem, papir će ukloniti fleke od vode, a vosak sa papira će česme, na neko vrijeme, zaštititi i od nastanka novih fleka.

Obložite police
Postavite papir za pečenje na najviše police u kuhinji gdje se skuplja prašina i lijepi masnoća od kuvanja. Na par mjeseci ih zamjenite i iznenadićete se koliko će prljavštine ostati na njima. Ovaj papir možete iskoristiti i zaoblaganje fioka i unutrašnjih polica u kuhinjskim ormarićima.

Očistite pod
Papir za pečenje postavite kao krpu za brisanje poda i obrišite pod na uobičajen način. Pokupićete svu prljavštinu sa poda i uglancati ga voskom sa papira.

Očistite peglu
Ako vam se pegla ulijepila, uradite sljedeće: na papir za pečenje pospite so i kada se pegla ugrije do maksimuma,lagano trljajte dok se ne skine sva prljavština.


Sačuvajte otvarač za konzerve
Papir za pečenje obložen je voskom koji će se prenijeti na sječivo otvarača i tako će ga očistiti ako je zaprljan, a dodatno će ga obložiti i na taj način sačuvati od rđe i “podmazati” za otvaranje bez muke.

Sprečite škripu vrata
Vrata koja škripe jer zapinju prilikom zatvaranja i otvaranja istrljajte papirom za pečenje i riješite se neprijatnog zvuka. Vosak sa papira će obložiti ivice i vrata će se lakše zatvarati i otvarati.

Sačuvajte baštenski alat
Nakon korišćenja, baštenski alat očistite ovim papirom. Osim što ćete lako skinuti ostatke zemlje, vosak sa papira će zaštititi metal od rđe.

Odglavite zaglavljen rajsferšlus
Ukoliko primjetite da rajsferšlus na jakni ili tašni zapinje na nekom mestu, istrljajte ga papirom za pečenje i takopodmažite zupce! Biće kao nov.

Obložite police u frižideru
Papir za pečenje je idealan za oblaganje polica i fioka čak i u frižideru. Zaštitiće police ukoliko se nešto prolije, dovoljno da ne morate da brišete cijeli frižider nego samo zamjenite papir.

Očistite metalne šipke
Da bi prstenovi na tuš zavesi lakše klizali, šipku istrljajte papirom za pečenje i na taj način je podmažite i obrišite od prašine koja se sigurno zalijepila vremenom. Isti princip čišćenja prašine primjenite na šipke u ormarima i plakarima. Glancanjem, one će i ponovo zasijati.